ZIUA INTERNAȚIONALĂ A TROMBOZEI

Constituirea unui grup de lucru multidisciplinar pentru elaborarea unui proiect de procedură şi un ghid pentru prevenirea trombozei, destinate cadrelor medicale din toate specialităţile, a fost principala concluzie a dezbaterii profesionale dedicate Zilei Internaționale a Trombozei. Aceasta este sărbătorită în fiecare an, pe 13 octombrie, începând din anul 2014.

Obiectul dezbaterii organizate luni, 14 octombrie 2019, la Institutul Clinic Fundeni  a fost să atragă atenția specialiștilor și publicului larg asupra poverii economice pe care o aduce tromboza. S-a vorbit despre incidența bolii, efectele acesteia și despre modul în care această afecțiune, cu impact major asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume, poate fi identificată și prevenită.

”Am stabilit că este necesară crearea acestui grup de lucru multidisciplinar, care să elaboreze un ghid, o procedură, un standard al nivelurilor de competenţă ale fiecărei unităţi sanitare, pentru preluarea în îngrijire a pacientului cu risc trombotic, pentru tratarea lui, în funcție de particularități”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi.

Ideea constituirii unui grup de lucru multidisciplinar a fost susținută și de prof. dr. Daniel Coriu, Vicepreședintele Societății Române de Hematologie și Directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni.

”Avem nevoie de un astfel de grup de lucru. Pe de altă parte, ar trebui să se pună mai mare accent pe prevenție. Tromboza apare ca o convergenţă a doi factori: genetica și comportamentul individului (obezitate, fumat, deshidratare sau, eventual, o boală malignă, care se asociază). Cum terenul genetic nu se poate influența, este foarte important să eliminăm factorii favorizanţi, care duc la tromboză. Și ajungem la prevenţie, la un mod de viaţă mai sănătos. În plus, cei care sunt predispuşi să facă tromboză trebuie să fie supravegheaţi şi să li se acorde atenţia necesară, cu atât mai mult cu cât această afecțiune poate duce la deces”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.

Specialiștii au primit asigurări că au sprijinul pacienților, în demersul lor.

”Bazați-vă și pe noi, asociațiile de pacienți. Comunicând, conlucrând, trebuie să avem rezultate. Noi avem unele cunoștințe, din practică, și vom reuși să facem împreună unele progrese. Oricum, prevenția ar trebui să fie baza tuturor acțiunilor. Utilă ar fi chiar introducerea unei ore de prevenție în școli, cu referire la toate patologiile, cât se poate. Managementul integrat al pacientului clinic, tratarea lui în ansamblu, adică, alături de comunicare sunt alte aspecte importante. Pentru că pacientul trebuie să știe să supraviețuiască și să conviețuiască cu afecțiunea lui și când pleacă din spital”, a declarat și Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Impactul trombozei (TEV):

  • •  1 din 4 decese din lume este cauzat de tromboză
  • • TEV este prima cauză de deces în spital, ce ar putea fi prevenită
  • • Primele 3 în topul cauzelor de deces cardiovascular au legătură cu cheagurile de sânge
  • • Până la 60% dintre cazurile de TEV apar în spital sau ca urmare a spitalizării
  • •TEV – cauza principală de deces prevenibil în spital, în fața infecțiilor și pneumoniei
  • • TEV ucide mai multe persoane în fiecare an, decât cancerul de sân, accidentele auto și SIDA împreună.

Prin implementarea evaluării riscului de TEV ca standard de aur în unitățile medicale:

  • •  Pot fi salvate vieți
  • •  Pot fi evitate excesele

Costurile trombozei

  1. 1. Costurile apărute ca urmare a apariției trombozei și embolismului pulmonar (medicație, spitalizare, trombectomii, absenteism)
  2. 2.   Costurile profilaxiei

Evenimentul care s-a desfășurat la Institutul Clinic Fundeni  a fost organizat de Oameni și Companii.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate