ZIUA EUROPEANĂ A INFORMĂRII DESPRE ANTIBIOTICE

-Ziua europeană a informării cu privire la utilizarea antibioticelor este o iniţiativă europeană anuală în domeniul sănătăţii publice. Aceasta se desfăşoară pe 18 noiembrie în scopul informării cu privire la pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică rezistenţa la antibiotice, precum şi cu privire la utilizarea prudentă a acestora. Datele cele mai recente confirmă că în întreaga Uniune Europeană numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente este în creştere şi că rezistenţa la antibiotice este un pericol major pentru sănătatea publică. Utilizarea prudentă a antibioticelor poate contribui la stoparea dezvoltării bacteriilor rezistente şi la garantarea eficienţei antibioticelor pentru generaţiile viitoare.

În fiecare an, moartea a 33 000 de persoane este consecința directă a infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, cifra fiind comparabilă cu numărul total de pasageri din peste 100 de avioane de dimensiune medie, potrivit ECDC (Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor.  https://antibiotic.ecdc.europa.eu/ro/despre-eaad)

Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice pentru populația europeană este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc.

Între 2007 și 2015, povara reprezentată de fiecare dintre cele 16 bacterii rezistente la antibiotice examinate a crescut:

– Numărul deceselor atribuibile infecțiilor cu Klebsiella pneumoniae, o bacterie rezistentă la carbapeneme, o clasă de antibiotice de ultimă linie,  a crescut de șase ori. Este o tendință îngrijorătoare, deoarece aceste bacterii se pot răspândi cu ușurință în unitățile sanitare dacă nu există măsuri adecvate de prevenire și de control al infecțiilor.

– Numărul deceselor atribuibile infecțiilor cu Escherichia coli, o bacterie rezistentă la cefalosporine de a treia generație, a crescut de patru ori.

  • – 75 % din povara pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice în Europa o constituie infecțiile asociate asistenței medicale. Măsurile adecvate de prevenire și de control al infecțiilor, precum și acțiunile de promovare a utilizării adecvate a antibioticelor în unitățile sanitare ar putea reduce această cifră. Infecțiile cu E. coli rezistente la cefalosporine de a treia generație reprezintă cea mai mare povară, peste jumătate dintre aceste infecții manifestându-se în comunitate. Prin urmare, pentru a reduce povara pe care o reprezintă aceste infecții sunt necesare atât acțiuni de promovare a utilizării adecvate a antimicrobienelor care să vizeze medicii generaliști care prescriu medicamentul, cât și intervențiile de prevenire și de control al infecțiilor din cadrul asistenței medicale primare.
  • – 39 % din această povară este cauzată de infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice de ultimă linie, cum ar fi carbapenemele și colistina.  Această cifră este în creștere față de 2007 și constituie un motiv de îngrijorare deoarece aceste antibiotice reprezintă ultima opțiune de tratament disponibilă. Atunci când ele nu mai sunt eficace, tratarea acestor infecții devine extrem de dificilă sau, în multe cazuri, imposibilă.

Ce sunt antibioticele?

Antibioticele, cunoscute şi ca medicamente antimicrobiene, sunt medicamente care pot  să omoare sau să impiedice proliferarea bacteriilor pentru a vindeca infecţiile la om, animale şi, uneori, plante. Antibioticele sunt medicamente pentru tratarea infecţiilor bacteriene (precum pneumonia pneumococică sau infecţiile sângelui cauzate de stafilococi); medicamentele antimicrobiene eficiente contra viruşilor sunt denumite în mod obişnuit medicamente antivirale (precum cele pentru gripă, HIV şi herpes). Nu toate antibioticele sunt active împotriva tuturor bacteriilor. Există mai bine de 15 clase diferite de antibiotice care diferă în ceea ce priveşte structura chimică şi acţiunea contra bacteriilor. Un antibiotic poate fi eficace împotriva unui singur tip sau împotriva mai multor tipuri de bacterii.

Ce este rezistenţa la antibiotice?

Bacteriile au rezistenţă la antibiotice când anumite antibiotice şi-au pierdut capacitatea de a omorî sau de a stopa creşterea bacteriilor. Unele bacterii sunt rezistente în mod natural la anumite antibiotice (rezistenţă intrinsecă sau înnăscută). O problemă şi mai îngrijorătoare survine când unele bacterii, în mod normal vulnerabile la antibiotice, devin rezistente ca urmare a modificărilor genetice (rezistenţă dobândită). Bacteriile rezistente supravieţuiesc în prezenţa antibioticelor şi continuă să se multiplice cauzând prelungirea afecţiunilor sau chiar decesul. Infecţiile cauzate de bacteriile rezistente pot necesita mai multă îngrijire şi, de asemenea, antibiotice alternative mai scumpe care pot genera efecte secundare mai grave.

Cand trebuie sa iau antibiotice? (https://antibiotic.ecdc.europa.eu/ro/informati-va/mesaje-cheie/mesaje-cheie-pentru-publicul-larg)

Consumul de antibiotice variază foarte mult între țările UE/SEE. În țările cu cel mai ridicat nivel de consum, oamenii consumă de 3,4 ori mai multe antibiotice decât în țările cu cel mai scăzut nivel de consum. Conform celor mai recente date publicate de ECDC, consumul de carbapeneme – o grupă de antibiotice de ultimă linie – în sectorul spitalicesc a crescut în mod semnificativ în șase țări și niciuna dintre țări nu a înregistrat o scădere. În plus, materialul grafic informativ indică procentele de rezistență la cele mai obișnuite grupe de antibiotice.

VEZI  FIȘA INFORMATIVĂ PENTRU PUBLICUL LARG (ECDC)

La numai 70 de ani de la introducerea antibioticelor, ne confruntăm cu perspectiva unui viitor în care lipsesc antibioticele eficace pentru tratarea pacienților infectați cu mai multe tipuri de bacterii. 1/6 dintre europeni nu conștientizează faptul că utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor reduce eficacitatea acestora

VEZI FIȘE INFORMATIVE PENTRU SPECIALIȘTI

Materialul grafic informativ explică ce este rezistența la antibiotice și evidențiază amploarea problemelor cu care ne confruntăm din cauza rezistenței la antibiotice și a consumului de antibiotice de către oameni – în spitale și în comunitate. (https://antibiotic.ecdc.europa.eu/ro/informati-va)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate