TRANSPLANTUL, PACIENTUL PRE ȘI POST TRANSPLANT ȘI VIAȚA COTIDIANĂ A ACESTUIA

Pentru a veni în sprijinul pacienților, dar și al medicilor și autorităților sanitare, Asociația Transplantaților din România (ATR), a organizat în 22 noiembrie 2019 o conferință în care au fost analizate care sunt nevoile pacienților transplantați, cu ce probleme se confruntă și care sunt soluțiile pentru ca viața pacienților reprezentați de asociație, să fie în siguranță.

Gheorghe Tache, Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România a afirmat, între altele, în cadrul evenimentului că ar trebui promovată ”o cultură a donatorului” atât în societate, cât şi în şcoli. ” Noi am numit-o ‘O oră de sănătate’. Pe lângă donarea de organe în scop terapeutic, să fie promovată şi donarea de sânge pentru că sunt două repere esenţiale care aduc siguranţă şi continuitate în viaţa unui segment important de pacienţi” a declarat președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Conceptul de ”siguranța pacientului” este unul dintre cele mai importante aspecte ale actului medical, acest lucru fiind evidențiat de către directorul general al ANMCS , dr. Elena Dumitrașcu care a luat parte la conferință. Aceasta a mai spus că este foarte importantă asistența medicală centrată pe pacient, ce presupune monitorizarea pacienților expuși la factori de risc, existența îngrijirilor medicale individualizate și asigurarea continuității acestora, cât și informarea pacientului asupra tuturor riscurilor asociate îngrijirilor medicale.

În Romania, sunt în jur de 3000 de pacienți cu grefe funcționale de organ solid și aproximativ 15.000 de pacienți cărora un transplant le-ar putea salva viața, potrivit ATR.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate