PROIECTUL CENTRUL NAŢIONAL DE MEDICINĂ NUCLEARĂ

ANMCS susține proiectul privind  înființarea Centrului Național de Medicină Nucleară inițiat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei.”

Astfel Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN- HH Măgurele), Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Universităţile de Medicină şi Farmacie, Institutele, Spitalele şi Clinicile de profil au convenit și semnat un document privind constituirea unui Grup de lucru în scopul demarării proiectului denumit „Centrul Naţional de Medicină Nucleară” (CNMN).

Pentru început e nevoie de valorificarea activităților din cadrul Centrului de Cercetare pentru Radiofarmaceutice din IFIN-HH Măgurele care deține un echipament modern şi performant de cercetare şi producție pentru o gamă largă de radiotrasori destinați atat diagnosticării cancerului, cât și tratamentului curativ și paleativ. Inima Centrului este ciclotronul, utilizat în primul rând pentru producerea radioizotopilor medicali, cu aplicații în medicina nucleară. În portofoliul de cercetare și producție sunt izotopii PET:  Fluor -18,  Iod -124,  Azot – 13, Carbon -11, Oxigen-15.  Vor fi instalate celule fierbinţi pentru prepararea Iod-123 MIBG şi Iod -124 MIGB. Alţi radiotrasori non-FDG avuţi în vedere pentru producţie sunt Galiu-68 si Cupru-64.

Medicina Nucleară este o specialitate independentă, care utilizează astfel de izotopi radioactivi pentru diagnostic si tratament. Finalizarea și rezultatele acestui proiect vor duce la implementarea și dezvoltarea unor metode de diagnostic și tratament care la această dată nu se practică în România sau sunt insuficient dezvoltate din cauza infrastructurii medicale adecvate și a personalului specializat pregătit corespunzator. Implicit vor avea un impact în creșterea calității serviciilor medicale și a siguranței pacienților.

VEZI PREZENTAREA  dr. VASILE CEPOI, PREȘEDINTELE ANMCS (.pdf)

Prin realizarea acestui proiect,  România poate deveni un exportator de produse și servicii medicale în domeniul oncologic. Procedurile de medicină nucleară sunt esenţiale in diagnosticul unor boli cu impact major asupra sanatatii populatiei: cancer, cardiopatie ischemică, boli endocrine şi neurodegenerative. În viitor, se prefigurează aducerea pacienților mai aproape de IFIN-HH Măgurele  prin infiinţarea unui Centru de Imagistică PET-CT / PET-RMN în apropierea Centrului de Cercetare pentru Radiofarmaceutice.

Motivația implicării ANMCS în acest proiect este dată de responsabilitatea pe care o are în identificarea problemelor privind accesul pacienților la servicii sigure și de înaltă calitate.

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate