MEDICINA NUCLEARĂ ÎN ROMÂNIA. PREZENT ȘI VIITOR

”Modelul Economic Românesc în UE. România – Orizont 2040. Medicina Nucleară în România. Prezent și viitor” a fost tema conferinței-dezbatere organizată în 26 noiembrie 2019, la București, la sediul BNR, care a avut în centrul discuțiilor revigorarea medicinei nucleare.

Între cei prezenţi s-au aflat :

–             Acad. Mugur ISĂRESCU – Cuvânt de deschidere

–             Prof. univ.dr. Horațiu MOLDOVAN  – Secretar de stat Ministerul  Sănătăţii

–             Dr. Vasile CEPOI -Secretar de Stat – Preşedinte ANMCS

–             Conf. univ.dr.Adela COJAN- Preşedinte Casa Naţională de Asigurari de Sănătate

–             Acad. Victor VOICU- Vicepreşedinte Academia Română

–              Acad. prof. univ. dr. Ioanel SINESCU – Rectorul Universității de Medicină și   Farmacie „Carol Davila” București

–             Acad. Nicolae Victor ZAMFIR – Director General ELI-NP

–             Laszlo ATTILA –Președinte Comisia de Sănătate a Senatului

–              Dr. Raluca MITITELU- Preşedinte Societatea Română de Medicină Nucleară şi Imagistică Moleculară

–              Speranța MUNTEANU – Senior Adviser KPMG

Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Dr. Vasile Cepoi, a declarat în cadrul Conferinței ”Modelul Economic Românesc în UE. România – Orizont 2040. Medicina Nucleară în România. Prezent și viitor”, că România are un număr mic de unități de medicină nucleară iar în prezent  nu poate pregăti suficienți specialiști în domeniu. ”Avem o capacitate scăzută pentru pregătirea specialiștilor, mă bucură faptul că Ministerul Sănătății are un proiect în acest sens, și avem o cercetare sporadică, neintegrată într-un program coerent de dezvoltare a medicinei nucleare alături de tendințele internaționale”, a declarat președintele ANMCS care a atras atenția și asupra lipsei accesului la anumite categorii de servicii medicale, un factor de risc pentru pacienți.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, prof. univ. dr. Horațiu Moldovan a vorbit despre cele trei programe pe care le derulează Ministerul Sănătății cu Banca Mondială în ceea ce priveste aspectele terapeutice legate de utilizarea medicinei nucleare.” Medicina nucleară reprezintă o resursă terapeutică, o resursă diagnostică modernă,  cu foarte mare viitor pe care Ministerul Sănătăţii o susţine în dezvoltarea ei ulterioară” a afirmat secretarul de stat .

Pe aceeaşi temă președintele CNAS, conf. univ. dr. Adela Cojan a subliniat nevoia unei finanțări distincte în imagistica medicală. ” Ne gândim să evidențiem distinct la finanţare acest domeniu de imagistică medicală, astfel încat să nu il folosim numai pentru partea de diagnostic şi tratament. Eu am să  propun să–l folosim inclusiv pentru partea de prevenție, este vorba de profilaxia secundară. Depistarea precoce a nodulului santinelă ne poate ajuta foarte mult în stabilirea unei scheme terapeutice, mai ales în cancerele de sân. ” a declarat președintele CNAS.

Concluziile dezbaterilor pe tema medicinei nucleare vor fi prezentate într-un forum  național, care va avea loc în a doua jumatate a lunii martie 2020, in Aula Academiei Române .

Evenimentul a fost organizat sub egida Academiei Române – Secția Științe Economice, Juridice și Sociologie şi Sectia  de Stiinte Medicale, ASPES, Asociaţia Centrul National de Medicină Nucleară, în parteneriat cu ANMCS, AGER, AFER, ASE București, ASAS, INCE-AR, România Durabilă, ACPR, SAMRO,  ANOSR.

FOTO CREDIT : Carmen Mazilu, Lucian Tudose

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate