DEZBATERE DEDICATĂ SIGURANȚEI PACIENTULUI

Oportunitatea înființării formale a Consiliului Siguranței Pacientului a fost principala temă a celei de-a treia ediții a dezbaterii dedicate siguranței pacientului, organizată in 27 noiembrie, la București. La întâlnire au participat atât reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai Colegiului Medicilor din România, manageri de spital, cât și oficiali reprezentând Parlamentul, Administrația Prezidențială, Ministerul Sănătății, CNAS.

”Siguranța pacientului trebuie să fie în centrul tuturor acțiunilor și demersurilor din sistemul sanitar. Și trebuie să fim conștienți că și din erori putem învăța. Trebuie să eficientizăm acest sistem, ținând cont de mecanismele lui de funcționare și sunt convins că, unindu-ne eforturile, vom putea ajuta real pacientul”, a declarat președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, dr. Vasile Cepoi, coordonatorul proiectului privind înființarea Consiliului Siguranței Pacientului.

Între concluziile acestor dezbateri s-a evidențiat și necesitatea unei colaborări formale între asociațiile de pacienți și specialiștii din domeniul medical, în vederea optimizării procesului de interacțiune cu instituțiile publice din domeniul medical și creșterii transparenței deciziilor care pot îmbunătăți siguranța pacienților.

Inițiativa ANMCS de consituire a acestui grup de lucru a avut la bază, potrivit președintelui ANMCS, ideea de minimizare a erorilor medicale, o problemă de sănătate publică, ce constituie, potrivit datelor, a treia cauză de deces. Acest demers vine după ce Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate  a înființat și un Registru Național al Evenimentelor Adverse (REA), pentru încurajarea semnalării și identificarea cauzelor principale ale erorilor din sistemul sanitar. Potrivit datelor oficiale, 80% dintre erori sunt atribuite aspectelor de management, iar 20% celor implicați.

Evenimentul a fost organizat de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), în parteneriat cu ”Oameni și Companii”.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate